Вчера
27 марта
26 марта
25 марта
22 марта
18 марта
17 марта
14 марта
08 марта
07 марта
06 марта
05 марта

“Ухвалення закону «Про публічні закупівлі» – це шанс на порятунок для людей з важкими хворобами”, — Ігор Васильєв

309 голосів «ЗА» – саме так Верховна Рада сьогодні проголосувала у другому читанні за законопроєкт 4662 про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив народний депутат України Ігор Васильєв.

Перш за все це означає, що для пацієнтів з рідкісними та складними захворюваннями спроститься доступ до інноваційних препаратів.

Законом передбачається впровадження договорів керованого доступу (ДКД) при закупівлях оригінальних лікарських засобів.

ДКД – це спеціальний договір, який найчастіше використовується для закупівлі препаратів для лікування онкологічних та інших важких захворювань, хвороб очей та шкіри.

Переваги ДКД:

  • для пацієнтів – розширення доступу до інноваційного лікування;
  • для держави – можливість ефективного використання бюджетних коштів, покращення доступу пацієнтів до ліків;
  • для виробників – отримання гарантій та замовлень з боку держави.

“Це може стати шансом на порятунок та одужання людям з онкологічними хворобами, цукровим діабетом, орфанними (рідкісними) хворобами. Саме тим людям, яким всією країною зазвичай збирають кошти на лікування, бо суми є захмарними. І часто через бюрократичні процедури купити ліки немає можливості, або не вистачає коштів, або – часу….

Тепер, з ухваленням закону, можна буде купувати ліки у виробника за конфіденційними договорами, а це дозволить знизити вартість ліків – у деяких випадках навіть до 50%.

До слова, наприклад, у Франції економія завдяки ДКД – понад 1 млрд євро!

Щиро дякую всім, хто підтримав цей законопроєкт!”, – зазначив у дописі парламентар.

В Україні на рідкісне генетичне захворювання “Спинальна м’язова атрофія” страждає понад 200 дітей. Ще шість років тому це був вирок, проте зараз це – діагноз, адже вже винайдені препарати, що зупиняють хворобу.

Один укол – і у дитини з’являється шанс на життя. Звісно, якщо батьки вчасно знайдуть понад 2 мільйони доларів США – саме стільки коштує ін’єкція препарату.

Ухвалений сьогодні у Верховній Раді закон спростить процедуру закупівлі дороговартісних інноваційних ліків для таких діточок (а також для всіх людей з орфанними хворобами, онкологією, цукровим діабетом та ін.), дозволить здешевлювати препарати в закупівлі та допомагати більшій кількості хворих.

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября