25 апреля
24 апреля
23 апреля
19 апреля
18 апреля
16 апреля
12 апреля
11 апреля
10 апреля
09 апреля
06 апреля

Нардеп Микола Задорожній: Маємо чотири напрямки по відновленню та будівництву критичної інфраструктури

Так уже повелося, що народні депутати України займаються не лише законотворчою діяльністю, а й активно працюють на своїх виборчих округах, перемайючись розвитком громад та проблемами місцевого населення. Війна дещо змістила акцент депутатської роботи в сторону забезпечення та посилення обороноздатності держави, проте проблеми громад – теж потрібно вирішувати, особливо, якщо вони стосуються критичної інфраструктури, без якої життя на цих територіях і так складне – стане взагалі неможливим.

Одним із лідерів серед народних обранців не лише на Сумщині, а й по Україні  по залученню коштів у свій округ на будівництво та розвиток критичної інфраструктури є Микола Задорожній. Завдяки його підтримці і цілеспрямованій політиці, в Охтирському виборчому окрузі сьогодні реалізується більше десяти різноманітних важливих для життєдіяльності регіону проєктів.

– Миколо Миколайовичу, розкажіть, якого напрямку роботи по відновленню критичної інфраструктури сьогодні ведуться на Вашому окрузі?

– Я б розділив дану діяльність умовно за чотирма напрямками: перший – це відновлення обʼєктів, які були зруйновані внаслідок російської агресії; другий – будівництво та реконструкція тих споруд, без яких не можлива нормальна життєдіяльність регіону. Зазвичай, ці два напрямки співпадають.

До першого напрямку я б відніс реалізацію проєктів на території Охтирської та Тростянецької громад. Люди у цих містах постраждали, мабуть, найбільше на Сумщині – багато було зруйновано і приватного житла, і соціальних, енергетичних, медичних та освітніх обʼєктів. Все це потрібно було оперативно відновлювати, щоб забезпечити нормальне функціонування цих громад. Тим паче, що і Охтирка, і Тростянець є ще і містами, які приймають переселенців із прикордоння Сумщини. Щоб це стало можливим, на їх території такі установи як лікарні чи освітні заклади мають функціонувати повноцінно. Інакше ж ніхто не захоче сюди переселятися. В принципі, такий підхід був однією із умов для регіонів, що бажають приймати переселенців.

Другий напрямок – це робота по тим питанням, які не вирішувалися в регіоні десятиліттями, зволікання із якими могло б спричинити не просто надзвичайну подію, а й призвело б до людських втрат.

Третій і четвертий – будівництво укриттів (переважно в освітніх закладах, щоб вони могли функціонувати і під час повітряних тривог) та фортифікаційних споруд, спрямованих на зміцнення обороноздатності нашого регіону (переважно мова йде про прикордонну територію).

– Що це за обʼєкти, від яких залежить життя громади, які Ви віднесли до другої категорії?

– Наприклад, у Чупахівській громаді найвищий не лише на Сумщині, а й по Україні рівень на онкозахворювання. Повʼязано це із видобутком нафти на Охтирщині і як наслідок отруєною водою в колодязях у чупахівців. Будувати водогін там треба було ще десятки років тому, але питання постійно відкладалося на потім, аж поки життя там стало вкрай поганим. По великому рахунку, якщо не почати там будувати водогін зараз, то змушені будемо там облаштовувати нове кладовище…

Аналогічні проблеми я намагаюся допомогти вирішити і в інших громадах. Так, у Лебедині наразі працюю над тим, щоб запустити нову свердловину для водогону та провести реконструкцію очисних споруд – це також важлива критична інфраструктура і зволікати із її ремонтом просто неможливо, інакше це може призвести до екологічної катастрофи локального характеру.

З іншого боку, у Комишах відновили проєкт у місцевій школі. Там триває будівництво протирадиаційного укриття, а також – капітальний ремонт (термомодернізація), який було розпочато ще у 2021 році і мали закінчити у грудні 2022. Однак, через підступну російську агресію, будівництво було “заморожене” на певний час.

Наразі ж, враховуючи те, що даний освітній заклад є опорним і в ньому навчається близько 200 учнів, ремонтні роботи вдалося відновити, щоб діти могли навчатися в комфортних та якісних умовах. Тим паче, приміщенню школи вже 40 років і за цей час воно капітально не ремонтувалася. Тепер на цьому об’єкті здійснюється утеплення фасаду, фундаменту, покрівлі, заміна каналізації, електромережі, теплопостачання, внутрішні роботи.

Також, оскільки Комишанська громада є тиловою, то працюємо над планами по організації прийому на території громади внутрішньо-переміщених осіб, особливо мова йде про людей із прикордоння Сумщини. Нормальне функціонування школи дасть можливість повноцінного перебування в ОТГ людей, що змушені були покинути свої оселі, через постійні російські обстріли та диверсії.

– Ви також допомагали громадам в отриманні спецтранспорту для комунальних підприємств. Багато також допомагають в цьому напрямку наші міжнарожні партнери і друзі…

– Так, намагаюся постійно тримати звʼязок і з головами громад, і з міжнародними благодійними організаціями та фондами. Сьогодні ми бачимо як активно оновлюється спецтехніка практично в усіх містах нашого округу. Особливо це Тростянець, Охтирка, Лебедин. Ці міста отримали десятки одиниць техніки, яка наразі вкрай необхідна. І це не тільки про комунальні послуги, а, перш за все, техніка потрібна для ліквідації наслідків від російських обстрілів та руйнувань під час можливих авіанальотів. Ми всі розуміємо – що зима може бути вкрай важкою і готуємося до підступних дій ворога завчасно. Тут немає нічого дивовижного – так просто має бути в нинішніх складних умовах.

– Відомо, що на Вашому окрузі також активно будуються укриття…

– Дійсно, проблема укриттів особливо у навчальних закладах є дуже актуальною. Уже говорив, про будівництво протирадіаційного укриття в Комишанській школі. Також ремонти укриттів проводяться і в Лебединській, Охтирській і Тростянецькій громадах. Усі вони перебувають як на контролі голови Сумської ОДА-ВЦА, так і громадськості. Значну частину вдалося завершити ще до початку навчального року, над іншими роботи тривають не зупиняючись, адже це на сьогодні пріоритетний напрямок.

Дуже хочеться надіятися, щоб ці укриття не знадобилися за своїм безпосереднім призначенням. Але враховуючи підступність нашого ворога, його нецивілізовані методи ведення війни – ми маємо бути готові до всього. І це на сьогодні не просто слова – а конкретні справи, які кожного дня роблять наші позиції сильнішими, наближаючи довгожданну Перемогу!

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября