25 апреля
24 апреля
23 апреля
19 апреля
18 апреля
16 апреля
12 апреля
11 апреля
10 апреля
09 апреля
06 апреля

Перший заступник голови Сумської обласної ради Вадим Лисий взяв участь у 10-му Міжнародному саміті міст і регіонів, що пройшов у Бельгії

У бельгійському місті Монс відбувся 10-й Міжнародний саміт міст і регіонів, організований Європейським комітетом регіонів та Бельгійським головуванням в Раді ЄС. Це одна з важливих подій для громад у світі, адже участь у міжнародних заходах такого рівня дозволяє розширити поле можливостей для пошуку потенційних партнерів та подальшої співпраці.

Саміт зібрав 3600 учасників із 59 країн світу. Україна була представлена найбільшою делегацією. Десятки мерів, депутатів Верховної Ради України та місцевих рад, керівники провідних європейських компаній зібралися, щоб обговорити виклики сьогодення. Серед 24 запрошених учасників з України захід відвідав і  перший заступник голови Сумської обласної ради Вадим Лисий.

Він розповів, що під час заходу  обговорювалися теми, які турбують регіони та міста в післявоєнний період: демократія, сталий розвиток, майбутнє Європейського Союзу та його розширення, необхідність забезпечення соціальної, економічної та територіальної єдності, а також відновлення регіонів у за рахунок міжнародної допомоги.

Вадим Лисий взяв участь у круглому столі для українських регіонів та міст у співпраці з організаторами саміту. Йшлося про важливість співпраці органів місцевого самоврядування з громадськістю під час війни та після – в процесі відновлення та розвитку місцевих громад.

«Це подія найвищого рівня, де зібралися представники всіх країн Європи, Єврокомісії та Європейської ради. Дискусії, які тривали під час саміту, дали розуміння всіх процесів, які очікують нас після перемоги. Ми маємо відновлювати Україну і Сумщину зокрема, тож налагодження партнерських відносин з країнами Європи у цьому напрямку – дуже важлива складова. Тому подібні заходи є вкрай важливими для комунікації, визначення стратегічних напрямків, відновлення громад. Ми чекаємо підтримки від наших європейських колег, а вони готові допомогти», – зазначив Вадим Лисий.

З привітальним словом до учасників саміту звернувся Комісар ЄС з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї, який зосередив свою увагу на допомозі ЄС та нещодавно ухваленому фінансовому інструменті ЄС для підтримки України – Ukraine Facility, який повинен сприяти надходженню інвестицій, зокрема в українські регіони. Президент Європейського Комітету регіонів Васку Альвес Кордейру представив та передав українському і німецькому урядам Рекомендації до Ukraine Recovery Conference (URC) 2024 щодо децентралізованого підходу у питаннях відновлення та відбудови України, які були розроблені Європейським альянсом міст і регіонів за відбудову України, утвореним при Комітеті Регіоні.

Також до учасників саміту звернулися Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та Заступник Керівника Офісу Президента України, Виконавчий секретар Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Олексій Кулеба, які наголосили на важливості реформи децентралізації на необхідності участі європейських міст та регіонів у відбудові України, а також закликали до підтримки наших регіонів в часи війни росії проти України.

Участь у тематичній сесії по Україні також взяли Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування НДУ Олена Шуляк та заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, які розповіли про реформу державної регіональної політики України у контексті вступу України в ЄС та очікування від URC 2024.

Українською стороною було ініційовано створення Спільного консультаційного комітету ЄКР-Україна, з метою започаткування нового розширеного формату співпраці з Україною, який відповідає статусу кандидата.

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября