Вчера
24 апреля
23 апреля
19 апреля
18 апреля
16 апреля
12 апреля
11 апреля
10 апреля
09 апреля
06 апреля

«Ні продажу української землі»: аграрії, фермери, землевласники Сумщини та депутати підписали резолюцію

Відбувся круглий стіл на тему: «Ні продажу української землі» за участі голови Сумської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Вадима Лисого, очільника Штабу захисту української землі в Сумській області Олексія Картавого, почесного голови Асоціації фермерів Сумської області Михайла Махітки, депутатів, фермерів та землевласників.

Учасники круглого столу обговорили земельну реформу в Україні, ринок землі та його наслідки для фермерів та землевласників.

«Верховна Рада минулоріч ухвалила закон про відкриття ринку землі без урахування думки українців. А я нагадаю, опитування показують, 75% українців проти продажу землі. Тепер намагаються протягнути законопроект №2194, якими дозволяється знімати верхній шар чорноземів, продавати землю іноземцям, скасовується поняття «особливо цінні землі», а держава усувається від контрою за обігом сільськогосподарських земель», – зазначив голова Сумської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Вадим Лисий.

Зокрема, розглядається урядовий законопроект про скасування права громадян на отримання безкоштовних 2 га землі. За словами голови фракції «Батьківщини» в Сумській міськраді Анатолія Сагача, кожен житель міста та області може лишитися права отримати ділянку землі, передбачену законом.

Сумщина – аграрний край. На сьогодні в області зареєстровано 1042 фермерських господарства. Але після відкриття ринку землі, що відбудеться вже в липні цього року, їхня кількість помітно зменшиться, переконані учасники круглого столу.

«Я, як фермер, не зможу конкурувати з транснаціональною корпорацією, яка прийде сюди з довгостроковими мільярдними капіталами. А після відкриття ринку землі – і поготів. Ринок землі має бути  цивілізованим, відкритим та зрозумілим для всіх, а не хаотичним, яким його прийняли зараз», – говорить засновник фермерського господарства Дмитро Кірюхін.

Голова Спілки аграрних виробників та Штабу захисту української землі в Сумській області Олексій Картавий, зауважує, що для запуску ринку землі в Україні не створені фінансові інструменти, не прийняті закони для його нормального функціонування. «Ринок права обробляти землю повинен бути – не ринок землі. Земля повинна бути державною, належати народу, як це зазначено в Конституції. А для того, щоб розпоряджатися народною власністю, має відбутися референдум», – констатує Олексій Картавий.

Команда «Батьківщини» стала на захист української землі, фермерства та майбутнього існування села, та об’єднується з аграріями, фермерами, землевласниками та небайдужими жителями Сумщини, аби разом ініціювати проведення всеукраїнського референдуму.

За результатами круглого столу, присутні підписали спільну резолюцію, якою закріпили намір разом протистояти розпродажу української землі.

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября