Вчера
17 марта
14 марта
08 марта
07 марта
06 марта
05 марта
04 марта
01 марта
28 февраля
27 февраля

Нардеп Максим Гузенко розповів про впровадження в Україні європейських вимог щодо якості харчових продуктів

Сьогодні, 10 березня, народний депутат від Сумщини Максим Гузенко (партія “Слуга народу”) взяв участь у позачерговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. У режимі відеоконференції він обговорив разом із колегами проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами (№4568).

За словами політика, це документ про європейські вимоги до матеріалів для харчових продуктів. Він є знаковим для всіх, хто дотримується здорового харчування.

“І для мене також, адже внесення змін до законодавчих актів щодо РЕАЛЬНОГО контролю за якістю харчових продуктів — це один із пунктів моєї передвиборної програми, – пише Максим Гузенко на своїй сторінці у Фейсбук. – Склад продуктів, які ми з вами вживаємо, — надважливий, проте, погодьтеся, не менш важливою є упаковка: якщо матеріал, з якого її виготовляють, неякісний, навіть корисний продукт може стати небезпечним для здоров’я. Даний законопроект має на меті мінімізувати ризики негативного впливу на здоров’я споживачів матеріалів і предметів, що безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами”.

Зараз, повідомляє депутат, в Україні це питання частково врегульовано Законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Проте він містить лише одну статтю, яка стосується державної реєстрації матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами. Ця стаття не враховує значної кількості вимог, що містить європейське законодавство. А відповідно до зобов’язань за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має гармонізувати своє законодавство із правом ЄС — зокрема, стосовно заходів щодо хімічних речовин, які мігрують із пакувальних матеріалів до харчових продуктів.

Законопроект передбачає:

– застосування термінології, що міститься у відповідному законодавстві ЄС;

– визначення повноважень органів виконавчої влади у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

– встановлення загальних та спеціальних вимог до матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

– запровадження вимог до перероблених пластикових матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

– встановлення порядку державної реєстрації об’єктів, що використовуються у виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

– встановлення особливостей державної реєстрації процесів переробки пластику;

– положення щодо внесення змін, зупинення дії та скасування рішення про державну реєстрацію об’єктів;

– встановлення вимог до маркування, декларування відповідності та вимог до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

– положення щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами, та положення щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.

За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами.

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября