Вчера
26 марта
25 марта
22 марта
18 марта
17 марта
14 марта
08 марта
07 марта
06 марта
05 марта

Хірурги Сумської ЦРКЛ видалили затромбовану вену і, ймовірно, зберегли життя пацієнтці

Олександр Набок, судинний хірург Сумської ЦРКЛ: «На жаль, пацієнтка звернулась до нас за допомогою запізно, і лазерну коагуляцію робити було вже недоцільно. Ще пару днів, і мова була б не про загрозу для здоров’я, але й життя».

Пацієнтка (жінка 58 років) звернулась до хірурга Сумської ЦРКЛ з ознаками травми гомілки після удару тупим предметом. В анамнезі пацієнтка мала варикозну хворобу вен. На УЗД-діагностиці були виявлені тромби, які закупорили велику підшкірну вену на протязі всієї нижньої кінцівки до рівня середньої третини стегна. Це становило реальну загрозу для життя через швидке розповсюдження тромбів на глибоку венозну систему, що в подальшому могло спричинити тромбоемболію легеневих судин, яка зазвичай закінчується летальним випадком.

Було поставлено діагноз: висхідний тромбофлебіт великої підшкірної вени. Фахівцями хірургічного відділення було прийняте рішення про оперативне лікування за екстренними показаннями – флебектомію, тобто видалення тромбованої вени. Операційне втручання відбулось 31.03.2021: оперував судинний хірург Олександр Набок, асистував – хірург Юрій Лобода. Велика підшкірна вена (тромбована) була видалена. Стан пацієнтки на 04.04.2021 – виписана зі стаціонару в задовільному стані.

Довідка: В Сумській ЦРКЛ операція флебектомії стандартно робиться за допомогою апарату лазерної коагуляції. Для операції лазерної флебекотомії характерні: спаювання і склеювання зсередини враженої ділянки вени за допомогою лазерного коагулятора, мінімальний больовий синдром, пацієнт не втрачає працездатності, больового синдрому та оніміння кінцівки немає, помірне обмеження фізичних навантажень. Операція звичайної флебектомії – це видалення вени, що супроводжується втратою працездатності на післяопераційний період та період реабілітації, після операції – виражений больовий синдром, оніміння кінцівки, радикальне обмеження фізичних навантажень.

За будь-якого виду цього оперативного втручання шкоди для кровообігу кінцівки немає (всупереч загальній думці): через поверхневу венозну систему відтік крові здійснюється на 10%, решта кровообігу кінцівки забезпечується глибокими венами. До того ж інші підшкірні вени беруть на себе функцію видаленої вени.

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября