Вчера
16 апреля
12 апреля
11 апреля
10 апреля
09 апреля
06 апреля
05 апреля

Голова Сумського району Віталій Бурбика не дозволив роздерибанити 7 мільйонів гривень екс-депутатам райради

Сумський район – другий в області після міста Суми за кількістю хворих на коронавірус. Логічно, що саме на боротьбу з COVID-19 спрямовані основні ресурси. Про те, як вдається забезпечувати фінансування лікарні, які зміни чекають на громади з реформою децентралізації та чим живе район  говоримо з головою Сумської районної державної адміністрації Віталієм Бурбикою.

– Віталію Олександровичу, як Ви оцінюєте результати виборів у Сумському районі?

– Вибори до Сумської районної ради показали, що люди прагнуть змін не тільки на державному рівні, а й на місцях. Так, більшість новообраних депутатів – це нові обличчя. Якщо говорити про результати партій, то найбільшу довіру жителі Сумського району висловили «Слузі народу» –  вона на першому місці з 23,45% голосів. На другому місці – «Опозиційна платформа за життя» з 17, 52%, на третьому – «Батьківщина» – з 17,36%. За «Європейську солідарність» віддали 15,8% голосів, за «Силу і честь» – 6,71%, «За майбутнє» отримала 6% голосів. Наразі вже триває підготовка до проведення першої сесії новообраної Сумської районної ради. Сподіваюся на консолідовану співпрацю депутатів задля розвитку Сумського району.

Як керівнику районної державної адміністрації Вам доводиться стикатися із різною реакцією на прийняті Вами рішення. Як  ставитеся до критики?

–  До критики ставлюся нормально. Але вважаю, якщо ти критикуєш, то маєш запропонувати певну альтернативу. Та останнім часом відбувається не просто критика, а суцільна дезінформація населення шляхом маніпуляції фактами і подіями, поширення фейків, перекручуванням цифр. До мене звертаються люди, збентежені та обурені ситуацією, і просять пояснити, що відбувається.

Це пов’язано із тим, що Вам вдалося зупинити депутатів уже минулого скликання, які хотіли роздерибанити кілька мільйонів?

– Саме так. Щоб роз’яснити детальніше, згадаємо останні події. 10 листопада відбулося засідання районної ради, на яке адміністрація підготувала зміни до бюджету в частині надання коштів для Сумської центральної клінічної лікарні виключно на боротьбу з COVID-19. Усі знаємо, що кількість захворювання на коронавірус зростає з кожним днем, динаміка навіть не те, що невтішна, а загрозлива (станом на 28 листопада у Сумському районі було зафіксовано 1846 випадків інфікування з початку пандемії, а на Сумщині встановлено черговий антирекорд 1013 випадків).

Завдяки професійній роботі всієї РДА і зокрема фінансового відділу, що зумів грамотно спланувати бюджет району, вдалося досягти його перевиконання  – на 1 листопада у казні залишилося 7,9 мільйонів гривень. Саме із цієї сумми на сесії ми спрямували лікарні 3 мільйони 295 тисяч гривень.

На решту – 2,9 мільйонів – одночасно почали претендувати депутати на різного роду потреби. Зрозуміло, що грошей ніколи не буває достатньо, бо немає ідеальної школи, ідеального садочка, ідеального села… Всюди потрібні кошти – і на освітлення доріг, і на очищення води у колодязях… Але позиція адміністрації була такою: Сумський район, переходячи в новий рік з новими повноваженнями і в нових межах за реформою децентралізації, не може мати порожній бюджет. Як відомо, з 1 січня надходжень у районний бюджет, у зв’язку зі змінами в бюджетному кодексі, майже не буде. Відповідно у цифрах можемо сказати так: у 2021 році матимемо близько 300 тисяч гривень замість 114 мільйонів бюджету 2020 року. Всі кошти підуть в об’єднані територіальні громади. Є загроза, що бюджет району буде просто порожній.  Нова рада обрана, їй потрібно працювати, необхідні кошти як мінімум на її утримання. Депутатам чинного VII скликання просто байдуже, що буде далі, бо люди їх не обрали. Знову стали народними обранцями лише кілька чоловік. І от на останок своїх повноважень вони пропонували роздати ці гроші, проте дерибанити бюджет екс-райдепутатам я принципово не дозволив.

Як виявилося, це рішення було виправданим, адже вже невдовзі Сумська ЦРЛ звернулася із проханням щодо додаткових коштів для коронавірусного відділення, а саме на придбання моніторів пацієнта, кріоциліндра, інфузійних насосів та систем вентиляцій легень. Звісно, сьогодні ми зобов’язані зробити все, щоб зберегти здоров’я людей, тому районна адміністрація підтримала це звернення і на позачергову сесію підготувала проект про виділення 2,7 мільйонів гривень на потреби ЦРКЛ. Врешті нам вдалося дотиснути і  депутати проголосували, а медики отримали необхідне фінансування. Вже з 1 грудня районна лікарня  розгорне ковідне відділення з 53 ліжками, 39 з яких буде приєднано до кисню.

Як триває реалізація проекту «Велике будівництво»?

-На території нашого району маємо чотири об’єкти: завершено реконструкцію школи у Нижній Сироватці і проведено капітальний ремонт дороги по вулиці Поштова в смт Хотінь, триває реконструкція стадіону у Стецьківці і  дошкільного закладу «Орлятко» в смт Степанівка.

Загальна сума фінансування складає 19 553 984 грн, з них 16 001 586 грн – кошти ДФРР, а 3 552 398 грн – за рахунок місцевих бюджетів.

Хочу наголосити, що за час дії програми Президента «Велике будівництво» у Сумському районі відремонтовано більше доріг, ніж за 4 минулі роки!

– Що чекати громадам Сумського району з нового року?

– Внаслідок реформи децентралізації Сумський район укрупнюється. Суми, Сумський район, Краснопільський район, Білопільський район, Лебединський район – усе це тепер стало новим Сумським районом. Раніше це були окремі адміністративні одиниці, частина з них була громадами, частина – ні. Тепер усі стали ОТГ. Залишилося три рівні: ОТГ- район-область. На Сумщині з 18 районів стало 5. У районах немає міст і сіл, є міська, сільська, селищна ОТГ.

Як справлятимуться громади? Коштів їм додасться, а складнощі, які виникатимуть, – адміністративні. Керівництвам треба утворити свої органи, зокрема фінвідділ, якого не було у них раніше. Адміністрації займатимуться здійсненням державного контролю за виконанням радами делегованих повноважень.

– Як працює РДА в умовах карантину?

-Дотримуємося усіх санітарних норм та рекомендацій Кабміну. Частина співробітників, наскільки це дозволяє специфіка їхньої роботи,  працює дистанційно. Як бачите, скрізь у приміщеннях стоять антисептики, пересування будівлею відбувається у масках, всі наради також проводимо в масках. Наразі, працюємо без прийому громадян, але активно комунікуємо з громадянами в онлайн-режимі. Звернутися до адміністрації можна на  електронну пошту sumy@sm.gov.ua, а всю інформацію наполегливо раджу дізнаватися тільки з офіційних джерел – сайту РДА, сторінки РДА у Фейсбуці та моєї особистої Фейсбук-сторінки, де я оперативно ділюся з людьми всіма новинами нашого району. Тоді не буде прикрих непорозумінь через провокаторів і розповсюджувачів фейків.

Принагідно хочу звернутися до жителів Сумського району та всієї Сумщини: шановні, бережіть своє здоров’я, дотримуйтесь правил карантину, ставтесь до обмежень серйозно та відповідально, адже тільки разом ми зможемо подолати це важке випробування «ковідом»!

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября