Вчера
18 апреля
16 апреля
12 апреля
11 апреля
10 апреля
09 апреля
06 апреля
05 апреля

Державна архітектурно-будівельна інспекція: Жамардій побудував зерносушильний комплекс у Липовій Долині без дозвільних документів

Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Сумській області під час перевірки виявило, що будівництво у 2015 році зерносушильного комплексу ТОВ «Агропартнери-2009»  здійснено без дозвільних документів та затверджених проектних рішень, а отже є самочинним.

Жителі селища Липова Долина майже п’ять років потерпають від місцевого агропідприємства ТОВ «Агропартнери-2009», яке встановило зерносушарку впритул до житлових будинків. Аби відстояти своє право дихати чистим повітрям, вони зверталися до відповідних контролюючих органів, які у підсумку знайшли низку порушень.

Слідом за Держпродспоживслужбой, яка виявила восьмикратне перевищення норми викидів зерносушарки Жамардія, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Сумській області заявило, що «агробарон» побудував своє виробництво самочинно, без відповідних дозволів та документів.

«Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Сумській області під час перевірки виявило, що будівництво зерносушильного комплексу ТОВ «Агропартнери-2009»  у 2015 році було без дозвільних документів та затверджених проектних рішень,  а отже самочинно», – йдеться у листі за підписом начальника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Сумській області О. Медуниці.

Крім того, зазначається, що на земельну ділянку, на якій знаходиться зерносушарка, підприємство Жамардія має договір оренди тільки з середини 2017 року.

Раніше ми вже розповідали, що через такі схеми «агробарона», бюджет селища недоотримав від одного до двох мільйонів гривень (в залежності від відсоткової ставки). Більш того, попередня влада взагалі віддала ці землі в оренду Жамардію під мінімальний відсоток на 49 років! Очевидно, бюджет Липової Долини був дуже наповнений і можна було так розкидатися відсотками і термінами.

Нагадаємо, що 12 жовтня у Липовій Долині відбулися громадські слухання щодо наміру отримання дозволу на викиди ТОВ «Агропартнери-2009», які організувала Роменська РДА. Сам очільник підприємства Жамардій на зібрання не прийшов, а відправив свого представника та привіз «підконтрольних тітушок» із сусідніх сіл (Русанівка, Кимлички), які намагалися вплинути на хід голосування. Як стало відомо під час зібрання, агропідприємство самостійно замовило проведення перевірки роботи сушарки (у той час коли вона не працювала), не повідомивши при цьому а ні владу, а ні місцевих жителів. Як і очікувалося, жодних перевищень концентрацій забруднюючих речовин у повітря не виявлено, а ТОВ «Агропартнери-2009» повністю відповідає вимогам законодавства та підстав для відмови у видачі дозволу немає.

Очільник Роменської РДА Денис Ващенко, який був присутній на зібранні, дав зрозуміти, що захищатиме інтереси липоводолинців, бо ніякі гроші не зможуть замінити здоров’я людини.

У підсумку громадські слухання закрили без голосування та прийняли рішення щодо створення робочої групи, яка вивчатиме цю проблемну ситуацію.

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября