Вчера
24 апреля
23 апреля
19 апреля
18 апреля
16 апреля
12 апреля
11 апреля
10 апреля
09 апреля
06 апреля

“Агробарон” із Липової Долини сам зізнався про те, як обдурив екологічну комісію

Липоводолинський “бізнесмен” Сергій Жамардій не пішов на зустріч громаді і через цілий ряд “махінацій”, зумів запустити свою сушарку посеред селища і, таким чином, продовжив створювати нестерпні умови місцевим жителям.

І все це він робить похабно і на показ – мовляв, для мене Закон не писаний, якщо щось і не так, то за гроші можна вирішити все. Тому навіть після того, як всіма правдами і неправдами він запустив свою забруднюючу сушарку, Жамардій не затих, а з викликом розповів “правду”, як зумів це зробити.

Так, у проплачених ЗМІ, а також на своїй сторінці у Фейсбук він похвалився, що одразу чотири експертні структури (Випробувальна лабораторія державної установи  «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», ТОВ «Центр практичної екології», Державна екологічна інспекція у Сумській області, приватна вимірювальна лабораторія Екоінжиніринг) перевірили його сушарку і одноголосно дали дозвіл на її роботу. Мовляв, жодних перевищень хімічних речовин у повітрі (пилу, азоту діоксиду, вуглецю оксиду), які б несли загрозу здоров’ю жителів селища (які, до слова, живуть всього у 57 метрах від джерела викидів) вони не знайшли.

А усе тому, що очільник ТОВ «Агропартнери-2009» ретельно підготувався до перевірки та знайшов спосіб, як обдурити контролюючі органи.

Так, на момент досліджень у сушарку засипали кукурудзу, вологість якої за результатами проведених проб, була у межах 14.5-16.5%. Для непересічних громадян цей показник ні про що не говорить, а от для людей, зайнятих у агросекторі, він є показовим (шкода, тільки, що у комісії таких людей, крім співробітників самого Жамарадія – не було). Зокрема, це свідчить про те, що кукурудза вже була сухою!

Адже звичайна, тільки привезена із поля кукурудза має вологість на рівні 20-25 відсотків (25% – коли збирали під час негоди і 20% – вважається оптимальна вологість із поля, коли на вулиці стоїть ясна суха погода).

Однак, навіть якщо пощастило і кукурудзу вдалося зібрати із 20% вологістю, все одно в такому стані її неможливо буде експортувати. Адже вимоги тут уже складають в межах 14,5%, – 15% максимум. І тому щоб, довести показник вологості зерна кукурудзи з 20-25% до 14,5% – доводиться її сушити при цьому вона ще й очищається від зайвих домішок, які у вигляді пилу і потрапляють під час сушіння через трубу в атмосферу, а потім на подвір’я липоводолинчан…

Але ж ми читаємо і у висновках комісії і на сторінці самого “агробарона”, що кукурудза у сушарці вже була з вологістю у межах 14.5-16.5% – тобто по класифікації – практично сухою і вже точно попередньо висушеною, а не привезеною із поля.

Виходить, що Жамардій до приходу комісії добре підготувався і його сушарка перед нею «ганяла» вже сухе зерно, а відтак, з одного боку  працювала не на повну потужність, а з іншого практично ніякого пилу в атмосферу не викидала (вона це зробила вночі, коли “готувала” спецкукурудзу для високих гостей. Завдяки цьому експерти й не зафіксували ніяких перевищень показників, які, до слова, за попередніми результатами перевірки були завищені аж у вісім разів!

Однак ці порушення майже щоночі фіксують місцеві жителі, яким сушарка заважає не тільки неймовірним шумом посеред ночі, а й смердючим димом із пилом.

Підтвердив інформацію про засипання сухого зерна і голова Липоводолинської ОТГ Володимир Штанько. На своїй сторінці у Фейсбук коментуючи ситуацію, він, зокрема, зазначив: “Далі. Звісно, в бункер була засипана суха кукурудза, як завжди вони й роблять при перевірках. Це зафіксовано було і приладами, і відео, й комісійно. Вологість – 14,7%, її й по кольору видно, що вона суха. Яка така може бути об’єктивність перевірки? Топилося в печі теж дуже грамотно, диму в протилежність від звичайного, не було майже зовсім. Перед цим я увечері буквально за пару днів під’їхав і спостерігав таку картину – звичайно дим було видно на фоні освітленої території, але потім почали щось кидати в топку, бо довгий час вилітала велика кількість іскор із набагато чорнішим димом. Вітер був у сторону міста Ромни, але якби він був у протилежному напрямку, то якраз би у вікна мешканців, які живуть поряд. Звісно, як рекомендують лікарі провітрювати кімнату, то в даному випадку цього зробити було б неможливо”.

Що і треба було довести. Це слова офіційної особи і якби вони були брехнею – Жамардій з легкістю міг би заставити спростувати їх через суд. Але, чомусь на такий крок він не зважився… Можливо тому, що все так і було?…

Хочеться тільки одне спитати: Невже “бабло”, знову перемогло і липодолинці залишаться на самоті зі своїми проблемами?..

Вы поддерживаете протесты в Белорусии?
  • Нет 73%, 8 голосов
    8 голосов 73%
    8 голосов - 73% из всех голосов
  • Да 18%, 2 голоса
    2 голоса 18%
    2 голоса - 18% из всех голосов
  • Мне безралично 9%, 1 голос
    1 голос 9%
    1 голос - 9% из всех голосов
Всего голосов: 11
20.05.2020 - 30.09.2020
Опрос закрыт
Архив опросов
13 декабря
04 ноября
03 ноября
02 ноября